Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Turistički sektor u šoku: Sezona u Hrvatskoj ugrožena

Preporučeno

Poslodavci dodaju kako nedjeljama apeluju da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema, ali da su se resorni ministar i vlada potpuno oglušili.

Sezona na Jadranu je u punom zamahu, a hrvatskim hotelijerima i ugostiteljima nedostaje radne snage. Za to krive vladu jer nije izdala dovoljno kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu.

Sadašnje kvote su nedovoljne, ističe Hrvatska udruga turizma (HUT) koja je s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) poslala zahtjev za hitnim povećanjem kvota u turizmu Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ministarstvu turizma.

“Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična pa je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića. Lokalnih radnika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH”, upozoravaju poslodavci.

Upravo se čita:  “Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”

Ugrožena sezona

Poslodavci dodaju kako nedjeljama apeluju da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema, ali da su se resorni ministar i vlada potpuno oglušili.

“To je izazvalo šok u cijelom sektoru jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna ulaganja iz budžeta, nego samo dobru volju administracije da razume potrebe privrede”, stoji u saopštenju, kako prenosi portal Index.hr.

Upravo se čita:  Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

“Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava, suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema ko da radi bez obzira što su radnici iz inostranstva već stigli u Hrvatsku, i s druge strane, jasno je kako sistem zapošljavanja stranaca i administrativno sprovođenje korišćenja kvota nisu efikasni, a za obradu zahtjeva čeka se više nedjelja.

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ukoliko bi bilo moguće uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih, domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes pa se sada nalaze u makazama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele da rade u turizmu.

Upravo se čita:  Kazne i do 1.000 eura: Grad na Jadranu zabranio šetnju u kupaćim kostimima, stop i za električne trotinete u šetališnim zonama

“Najveći gubitnik u ovom slučaju je država jer turizam čini 20 odsto BDP-a i hrvatska ekonomija zavisi od turističke sezone. Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time budžet gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata”, stoji u apelu poslodavaca.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas