Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Ministar Grubeša na konferenciji ministara pravde u Budimpešti

Preporučeno

U organizaciji Ministarstva pravde Mađarske, u Budimpešti je održana međunarodni konferencija ministara pravde i pravosudnih akademija pod nazivom: „Pravosudna suradnja s pristupnim i susjednim zemljama EU-a – Put naprijed“.

U radu konferencije sudjelovao je i ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je govorio na panelima o stanju i zajedničkim izazovima u učinkovitosti, kvaliteti i neovisnosti pravosuđa, te o pravosudnoj suradnji sa susjednim i zemljama u pristupanju Europskoj uniji.

Na marginama konferencije ministar Grubeša susreo se s mađarskim ministrom pravde Laszlom Trocsanyem, a na sastanku je istaknuto kako BiH i Mađarska imaju dobru saradnju u oblasti i domenu rada dva ministarstava. Međunarodna pravna pomoć između dvije države se, kako u kaznenim tako i u građanskim stvarima odvija korektno, te je ocijenjeno da postoje dobri osnovi za sve vidove pravne suradnje. Ministar Grubeša upoznao je mađarskoga ministra s aktualnostima u radu Ministarstva pravde BiH s posebnim akcentom na zakonska rješenja koja je potrebno što skorije usvojiti.

Mađarski domaćini organizirali su posjetu za ministra pravde BiH Favarosi Buntetes-vegrehajtasi zatvoru u Budimpešti koja je dogovorena prilikom ranijega susreta ministara pravde. Cilj posjete je bio obilazak zatvora zemlje članice EU-a, kako bi se u praksi vidjeli problemi u peneološkom sustavu koji pogađaju i najrazvijenije zemlje bez obzira na standarde koje ispunjava. Na sastanku je dogovorena uska suradnja u budućnosti, te razmjena dobrih zakonskih rješenja i prakse s ciljem bržeg približavanja EU.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

Nataša Žabić (44) iz Sremske Mitrovice je preminula je prošlog četvrtka nakon što ju je ljekar pustio na kućno...

Još vijesti za vas