Utorak, 30 travnja, 2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo o ‘mirnom razlazu’: Ne šalim se, mi smo već napravili neki naš “non paper”

Autor:Srna

Preporučeno

Milorad Dodik ističe da su stranci ovdje dugo pokušavali da “naprave njima željenu BiH, koja se pokazala kao neželjeni eksperiment”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da u BiH nema nikakvog kohezionog elementa koji bi mogao da okupi konstitutivne narode, te ocijenio “da će doći vrijeme mirnog razlaza”.

Komentarišući situaciju u vezi sa neslužbenim diplomatskim dokumentom “non-paper”, navodno upućenog iz Slovenije u Brisel, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je i Republika Srpska već napravila neki svoj non-pejper.

“Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-pejper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima“, dodao je on.

Upravo se čita:  Reakcija VSTV-a: Konaković izjavama vrši eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji!

Dodik je ocijenio da je ključna aktivnost RS to što će na Narodnoj skupštini održati raspravu, sačiniti i artikulisati svoju platformu za pregovore sa Federacijom BiH i Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima o tome šta i kako raditi u BiH, naravno bez stranaca.

On je napomenuo da su stranci ovdje dugo pokušavali da “naprave njima željenu BiH, koja se pokazala kao neželjeni eksperiment”.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Dodik je podsjetio da prije desetak godina niko nije smio pomenuti referendum, niti pričati o tome “da BiH treba da se raspadne, jer je ionako raspadnuta, dok se o tome govorilo u Srpskoj”.

“Sve se to govorilo ranije, a sada to neki i potvrđuju, ranije su nas krivili kao one koji remete nešto, a danas to čujemo iz usta važnih ljudi u svijetu“, rekao je Dodik.

Navodeći da će doći vrijeme mirnog razlaza u BiH, Dodik je istakao da Srbi nemaju razloga da se mobilišu prema bilo kakvoj ratnoj opciji i da treba da se okupe oko politike koja će dati snagu.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

Dodik je naveo da u BiH nema govora ni o kakvom ustavnom patriotizmu koji bi mogao da se održi ili širi.

“To što u Federaciji BiH Bošnjaci govore da su BiH patriote, neka misle šta hoće, ali za BiH je potreban neki drugi patriotizam, a ne samo bošnjački, a srpskog i hrvatskog patriotizma, koliko vidim, nema i zato se tu ne može izgraditi ništa”, zaključio je Dodik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, usuglasio je Listu reformi s...

Još vijesti za vas