Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Ministar za europska pitanja šokirao sve: Izlazi li i ova zemlja iz Europske unije?

Preporučeno

Mikulaš Bek se osvrnuo i na ponašanje Mađarske unutar EU.

Ministar za europska pitanja Češke Republike Mikulaš Bek komentirao je ponašanje europskih zemalja kada je riječ o odnosima prema Rusiji te se osvrnuo na djelovanje Mađarske koje je ocijenjeno kao – problematično.

U razgovoru za češki radio Irozhlas, Bek se osvrnuo na najavu uvođenja gornje cijene plina koji se uvozi iz Rusije.

“Političari se ne mogu unaprijed dogovoriti. Glavna runda pregovora tek slijedi, a pojedine zemlje pripremaju svoje prijedloge. Europska komisija će izaći s jednim rješenjem, a češki službenici imaju drugačiji stav. I nismo sami u tome“, rekao je Bek.

Pojasnio je kako se iz nekih zemalja kao što je Italija čuju i glasovi koji pozivaju na sporazum s Rusijom i potpisivanje primirja, pa čak i po cijenu teritorijalnih gubitaka Ukrajine.

“Ova mišljenja su zasnovana na ekonomskoj točki gledišta u korist europskih kompanija, ali se moraju uzeti u obzir i geopolitički interesi. Siguran sam da je većina aktera procesa svjesna sigurnosne dimenzije krize i da nećemo ići ka tome da zaključujemo loše primirje u zamjenu za kratkoročno ekonomsko olakšanje“, poručio je ministar.

Također, priznao je kako različite europske zemlje različito percipiraju rizike, prijetnje i probleme.

“Jedinstvo u EU nikada nije bilo i nikada neće biti jedinstvo jednog glasa, već jedinstvo u mnoštvu glasova. Jedinstvo mnogih glasova koji vode jedni s drugima dijalog, ponekad i spor, ali na kraju uvijek nađu zajednički dogovor o ključnim pitanjima“, ističe Bek.

Na kraju razgovora, osvrnuo se i na ponašanje Mađarske unutar EU.

“U Europskoj uniji pregovori su često teški i tome može doprinijeti nekoliko zemalja, uključujući i Mađarsku. Mađarska je prešla dug put do ivice svojevrsnog ponora. Sada mora odlučiti hoće li će se vratiti s te ivice ili će riskirati skok o čijim posljedicama ne želim niti špekulirati. U teoriji, to bi moglo biti i napuštanje Europske unije“, zaključio je češki ministar.

O izgledima da Budimpešta u potpunosti napusti EU, Bek je rekao da je to teoretski moguće.

Budimpešta je ostala relativno neutralna od pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem februara i odbila je da pošalje oružje Kijevu za razliku od mnogih svojih susjeda. Orban je kritički govorio i o sankcijama EU-a protiv Rusije, nazivajući ih loše osmišljenim i samoporažavajućim.

Mađarski list Magyar Nemzet (“Mađarska nacija”), neslužbeno glasilo vlade, često ima ulogu svojevrsnog poligona za testiranje. U njemu se lansiraju teme za koje premijer Viktor Orban i članovi njegove vlade žele znati kakvo je raspoloženje javnosti, ali bez da sami direktno pokrenu to pitanje. Tako je opet bilo i u kolovozu prošle godine.

List je nedavno pokrenuo raspravu o temi koja je čak i u mađarskim vladinim krugovima do sada bila tabu: izlazak Mađarske iz Europske unije, navodi Deutsche Welle, prenosi Slobodna Dalmacija.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas