Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Zaposlenice u Parlamentu FBiH osuđene na zatvorsku kaznu i moraju vratiti imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom

Preporučeno

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivima Dobrilu Pletikosa, nakon razmatranja Sporazuma o priznanju krivnje, za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i Maju Pletikosa Kolašinac za pomoć počinitelju pri učinjenju djela.

Dobrila Pletikosa osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko optužena u roku od dvije godine od pravosnažnosti ove presude ne počini novo krivično djelo.

Upravo se čita:  Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Maja Pletikosa Kolašinac osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci. Kazna se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo.

Istovremeno, dužne su u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude vratiti imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 2.800 KM. Također, Dobrila Pletikosa dužna je nadoknaditi štetu budžetu Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.400 KM.

Upravo se čita:  Šta se jede u bolnicama: Za neke riba na tacni, za druge samo mahune

Dobrila Pletikosa se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine obavljajući poslove sekretara Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sačinila više fiktivnih ugovora o zakupu stanova za smještaj zastupnika iako je znala da ih neće koristiti.

Na taj način je sebi ali i svojoj poznanici pribavila nezakonitu korist u iznosu većem od devet hiljada maraka, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas