Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Tri mladića iz BiH otišla u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok

Autor:N1

Preporučeno

Nakon zaduživanja opreme regruti će biti raspoređeni u jedinice i pod budnim okom instruktora i komadanata započinju osposobljavanje.

U središte za obuku pješadije i oklopnih vozila u kasarni 123. brigade u Požegi na dobrovoljno vojni rok stiglo je 107 osoba i među njima su i trojica mladića iz Bosne i Hercegovine.

Potpisivanjem ugovora o dobrovoljnom vojnom osposobljavanju započinje njihova osnovna obuka vojnih vještina, koja će trajati osam sedmica.

Nakon zaduživanja opreme regruti će biti raspoređeni u jedinice i pod budnim okom instruktora i komadanata započinju osposobljavanje.

Upravo se čita:  U ovoj kanti dvojica mladića pronašla su tek rođenu bebu

Prve dvije sedmice posvećene su uvođenju i prilagođavanju na vojno okruženje, a nakon polaganja svečane zakletve slijedi glavna obuka. Ona obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne vojničke zadatke u realnim uslovima, a na kraju pet sedmica objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku. Na kraju će biti ocijenjeni, nakon čega slijedi takmičenje za najboljeg vojnika.

Upravo se čita:  U društvu Tamare Vučić: Supruga Volodimira Zelenskog u Beogradu

Za većinu mladića i djevojaka koji su se prijavili ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri.

“Vojnici koji se po završetku obuke ne odluče za vojnu karijeru postaju pripadnici rezervnog sastava”, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane Hrvatske, prenosi N1.

Izdvajamo

Izdvajamo

Vlasnik kompanije Bingo posudio novac Fočaku: Da me zovne u pola noći i kaže “Goci, treba mi bubreg, ja bih mu dao zbog njegove...

Vlasnik kompanije Bingo Tuzlak Senad Džambić novčanom pozajmicom pomogao je vlasniku firme Pavgord Fočaku Gordanu Pavloviću da postane većinski...

Još vijesti za vas