Subota, 23 rujna, 2023

Uposleni u policijskim agencijama BiH pred štrajkom: “Sa toplim obrokom plata oko 1.000 KM”

Preporučeno

Zahtjevaju povećanje toplog obroka sa 8 na 12 maraka. Regres više od 300 maraka. Također i korekciju Odluke o naknadi troškova prijevoza, ističe Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e.

Entiteti jačaju, država se gasi. Vodi li iko računa o uposlenima u državnim institucijama, pitaju iz policijskih agencija Bosne i Hercegovine. Ovo nije prvi put da se obraćaju Predsjedništvu i Vijeću ministara. Prijete i najavljuju generalni štrajk, a povećanje plate je ključni zahtjev.

Osnovica plate 630, umjesto predloženih 535 maraka – prvi je od pet zahtjeva državnih policijskih agencija. Napominju: posao rizičan, životni standard raste, a primanja stagniraju.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Imamo obavještajne podatke da Dodik priprema bijeg iz BiH

“Policajac kad radi čitav mjesec ima platu 666 KM i na to 35 posto ovlaštenja. Topli obrok je 8 KM, što znači da jedan policajac ima platu oko 1.000 KM”, navodi Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, javlja Federalna TV.

Zahtjevaju povećanje toplog obroka sa 8 na 12 maraka. Regres više od 300 maraka. Također i korekciju Odluke o naknadi troškova prijevoza, ističe Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e.

Upravo se čita:  "Ja, Dodik i Vlado Đajić smo tim koji će izvesti narod na dobar put": Ko je čovjek koji se snimao u kabinetu predsjednika entiteta RS?

“Tadašnja procjena vrijednosti litra goriva je 1,6 KM, a danas je 2,6 KM. Sljedeći je zahtjev da se koriguje dnevnica za službena putovanja, zato što policijski službenik koji provodi operativne radnje vodi mu se kao da je na službenom putu, kao da je otišao na neki seminar, na neku obuku”, dodaje Kahrimanović.

Država je na privremenom finansiranju već dvije godine. Nacrtom budžeta za 2021. godinu uopće nije predviđeno povećanje plata ovim službenicima. Toga su i oni svjesni, ali nude rješenje:

Upravo se čita:  Jedan potez je ovom mladiću promijenio cijeli život: Prije pet godina umjesto "golfa 7" kupio krave, a danas ima oboje

“Ovo možemo riješiti na vrlo jednostavan način. Pozivam sve parlamentarce, Predsjedništvo BiH, da vrate novac u budžet da bi oni koji rade dobili taj isti novac”, poručuje Krvavac.

Nadležne državne insitucije su nijeme i gluhe, kao i tokom njihovih prošlogodišnjih protesta. Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara prebacuju lopticu odgovornosti jedni drugima. U međuvremenu, iščekuju susret s najodgovornijim – državnim ministrom sigurnosti. Upozoravaju, na rubu su strpljenja, ali i egzistencije.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U BiH najviše zarađuju direktori koji imaju platu od 4.570 KM a najmanje čistači koji rade za 709 KM

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...

Možda vas zanima i ovo