Nedjelja, 28 travnja, 2024

Barcelona: Kreće gradnja zelenog mosta koji “jede” smog

Preporučeno

barcelona-mostJedan od pješačkih mostova preko autoceste u pregrađu Barcelona uskoro će dobiti zeleni “facelift” nakon kojeg će postati nova zelena ikona katalonske prijestolnice.

Redizajn mosta osmislio je španjolski arhitektonski studio BCQ, a radi se o početku infrastrukturne nadogradnje mosta i njegovog okoliša kao novog prepoznatljivog simbola Barcelone. Most će sam proizvoditi svu energiju potrebnu za rasvjetu te bi trebao djelomično postati i urbani trg sa nekoliko sjedećih elemenata.

Prema najavama gradskog vijeća, obnovljeni sarajevski most znatno će poboljšati kvalitetu zraka te poslužiti kao mjesto susreta dvije gradske četvrti razdvojene autocestom, prenosi Croenergo.eu.

U most će biti ugrađene značajke poput fotokatalitičkog betona koji hvata smog, zelenih zidova te LED rasvjete. Sva energija će biti proizvedena uz pomoć fotonaponskih elemenata postavljenih u beton.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako “operiraju” lopovi na Bjelavama: Munjevita reakcija MUP-a KS, kradljivci “pali” u ruke policije

U sarajevskom naselju Bjelave danas su "pali" lopovi, nakon što su prehodno provalili i opustošili ugostiteljski objekat, saznaje portal...

Još vijesti za vas