Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Ivanić: Ne vjerujem da će Tužilaštvo pokrenuti slučaj protiv Orića

Preporučeno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će odluka švajcarskih vlasti o izručenju BiH osumnjičenog za ratne zločine Nasera Orića jako vratiti unazad BiH, a krhko povjerenje koje se počelo razvijati će biti vrlo ozbiljno ugroženo.

“Kad tome dodam i stanje oko rezolucije o Srebrenici, sve skupa je loše. Ovo će dodatno proizvesti nepovjerenje u pravosudne organe BiH jer ne vjerujem da će pokrenuti slučaj protiv Orića. Oni su poslužili da on bude oslobođen. Nastavlja se politika podjela sa katastrofalnim posljedicama i izrazito lošim ambijentom”, rekao je Ivanić.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

Prema njegovom mišljenju, cijela priča oko Orića je bila izuzetno loša i napravila je ambijent u kojem se BiH vratila u prošlo vrijeme, i to očigledno služi za afirmaciju i pokušaj predstavljanja potpuno drugačije slike o ratu.

“U toj slici je jedna strana nevina – bošnjačka, niko sa njihove strane ne može biti optužen i služi da se bošnjački političari ponašaju slavodobitno kao pobjednici”, istakao je Ivanić.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

Savezna kancelarija za pravdu Švajcarske danas je po pojednostavljenom postupku odobrila izručenje Nasera Orića BiH, potvrđeno je iz ove kancelarije.

Orić je uhapšen 10. juna u Švajcarskoj po potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dodik priželjkuje “priključenje srpskog naroda Srbiji”: Bez toga nam nema budućnosti

Srpski narod u Srpskoj će biti izložen velikim pritiscima i nama nema budućnosti bez statusnog priključenja Srbiji, napisao je...

Još vijesti za vas