Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Na današnji dan: Rođen Marlon Brando, počela realizacija Marshallovog plana

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1682. – Umro je španski slikar Bartolome Esteban Murillo, koji je najviše slikao religiozne kompozicije baroknog stila. Radio je i realističke prizore sa sentimentalnim podtekstom iz života ulične djece, poput slika “Mali prosjak”, “Djeca jedu dinju”.

1893. – Rođen je glumac i režiser Leslie Howard. Glumio je u filmovima kao što su “Romeo i Julija”, “Pygmalion”, “Prohujalo sa vihorom”, “Intermezzo”, kao i mnogim drugim.

1897. – Umro je njemački kompozitor Johannes Brahms. Komponirao je četiri simfonije, kamernu muziku, violinske i klavirske sonate, balade, dva klavirska i jedan violinski koncert, vokalne kompozicije (“Njemački rekvijem”) kao i mnoge druge.

1922. – Novi Centralni komitet za generalnog sekretara Komunističke partije Rusije postavio je Jozefa Staljina.

1924. – Rođen je američki glumac Marlon Brando, koji je karijeru počeo u pozorištima na Broadwayu. Dobio je nagradu “Oscar” za glavnu ulogu u filmu “Na dokovima New Yorka”, ali je 1973. odbio da primi “Oscara” za glavnu ulogu u filmu “Kum”, protestujući tako protiv politike vlade SAD prema Indijancima. Umjesto da ode na ceremoniju dodjele nagrade, poslao je jednu indijansku glumicu da opiše patnje američkih Indijanaca. Drugi filmovi u kojima je glumio, između ostalog, su “Tramvaj zvani čežnja”, “Viva Zapata!”, “Julije Cezar”, “Mladi lavovi” i “Jednoooki Jack” .

1930. – Rođen je Helmut Kohl, njemački političar i državnik, u čijem mandatu kancelara dolazi do rušenja Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke.

1948. – Premijerom drame Ivana Cankara “Kralj Betajnove”, koju je režirao Bojan Stupica, svečano je počelo da radi Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu.

1948. – Počinje realizacija poznatog Marshallovog plana kojim SAD službeno stimulira obnovu poslijeratne Europe, te smanjnje utjecaja komunizma nakon Drugog svjetskog rata. Američki predsjednik Harry Truman potpisao je dokument “Marshallov plan” o obnovi Evrope kojim je odobrena pomoć u visini od pet milijardi dolara za 16 evropskih zemalja.

1975. – Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao 12. svjetski prvak u šahu, pošto je dotadašnji prvak američki velemajstor Bobby Fisher demonstrativno odbio uslove Međunarodne šahovske organizacije za susret za svjetsku titulu.

1996. – U avionskoj nesreći u blizini aerodroma poginuo ministar trgovine SAD Ronald Brown. Avion T-43 koji je letio na liniji Tuzla – Dubrovnik, pao je na jedno brdo kod Cavtata, 2,5 kilometra sjeverozapadno od aerodromske piste. Nesreću nije preživio niko od 35 članova posade i putnika, među kojima je bilo 12 službenika Vlade SAD, 12 američkih biznismena, funkcioner Evropske banke za razvoj, urednik “New York Timesa”, prevodilac i fotoreporter.

2000. – Momčilo Krajišnik uhapšen je u Sarajevu i prebačen u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Haagu. On biva optužen za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini. Krajem 2006. godine je proglašen krivim za istrjebljenje, ubojstva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. Osuđen je na 27 godina zatvora. 17. marta 2009. godine mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Tijanu otac dovezao traktorom na maturu: “Nema čega da me bude sramota, ja sam sa sela”

Na Trgu partizana u Užicu niko nije ostao ravnodušan jer je svim prisutnima jedna djevojka izazvala različite reakcije. Na...

Još vijesti za vas