Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Orban: Ustav Mađarske zabranjuje islamizaciju

Preporučeno

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da ustav njegove zemlje zabranjuje islamizaciju, jer taj dokument ima za cilj da zaštiti mađarski jezik i kulturu.

Orban je istakao da ustav primorava vladu da se protivi svakom obliku masovne migracije koja bi ugrozila te principe.

“Da budem jasan i nedvosmislen, mogu da kažem da je islamizacija u Mađarskoj zabranjena Ustavom”, rekao je Orban u ponedjeljak u parlamentu na proslavi povodom pet godina od donošenja novog ustava, poznatog kao “Osnovno pravo”.

Upravo se čita:  Konačno se oglasila firma u čijoj konzervi je navodno pronađen dio štakora: Izazvana je nesaglediva šteta našem ugledu

Orban je citirao dio iz preambule ustava u kom se navodi da se država obavezuje da “razvija i štiti nasljeđe, jezik, mađarsku kulturu i štiti životne uslove budućih generacija”.

Mađarska insistira na stavu da je pitanje migracija pitanje nacionalnog suvereniteta, navodi AP. “Imamo pravo da izaberemo sa kim želimo da živimo, a sa kim ne”, naglasio je Orban.

Upravo se čita:  Na šta se to spremaju? Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojsku

Mađarska je podigla žičanu ogradu na južnim granicama da bi zaustavila migrante, a Orban je poručio da ne želi nijednog migranta u zemlji. Prije podizanja ograde, skoro 400.000 migranata ušlo je Mađarsku 2015. godine na putu ka bogatijim zapadnoevropskim zemljama.

Izdvajamo

Izdvajamo

Tek što je sezona počela, sa njom su počeli i udari po džepu: Ovo je cijena kafe na hvarskoj rivi

Ljetna sezona lagano stiže, a s njom i još više cijene. A prva takva stiže s najsunčanijeg hrvatskog otoka...

Još vijesti za vas