Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Najbogatiji Bosanac postao većinski vlasnik zagrebačke Elke

Preporučeno

Vijest o novom vlasničkom preslagivanju u zagrebačkoj Elki i odluci varaždinskog poduzetnika Miljenka Haceka da većinski udjel u najvećem hrvatskom proizvođaču kablova prepustiti Nijazu Hastoru, bosanskohercegovačkom privredniku i vlasniku Prevent grupacije, iznenadila je upućene u zbivanja u kablovskoj industriji, piše Poslovni.hr.

Nije neočekivano da se za Elku traži strateški partner, budući da firma već neko vrijeme prolazi proces restrukturiranja i konsolidacije, no najavljivalo se i očekivalo partnera iz redova jačih igrača iz branše, koji bi dokapitalizirali Elku s desetak miliona eura. Odabrani novi vlasnik Prevent grupa poslovni razvoj primarno je ostvario u proizvodnji tekstilnih i kožnih presvlaka za automobilsku industriju, dok je u kablovski biznis grupacija ušla tek prije godinu dana preuzimanjem u stečajnom postupku Tvornice kablova Tomislavgrad u BiH.

Formalno, prema dokumentaciji na trgovačkom sudu, većinski udjel u Elki Nijaz Hastor stiče upravo kroz tomislavgradsku tvornicu, čiji direktor Adnan Teletović ulazi i u Elkin menadžment. Tomislavgradska tvornica sa 70-ak zaposlenika trebala bi, prema najavama, u sinergiji s puno većom Elkom, koja zapošljava 268 radnika i ostvaruje 390 miliona kuna prihoda, postati najveći proizvođač kablova u ovom dijelu Evrope.

Upravo se čita:  Wizz Air povećava broj letova iz Sarajeva, riječ je o veoma atraktivnoj destinaciji

Elka bi, prema prvim porukama iz krugova novog vlasnika, trebala biti nositelj budućeg razvoja novog segmenta u poslovanju grupacije, a u kojem bi osim širenja tržišta kupac mogao biti i sam Prevent realizira li svoje planove širenja proizvodnje u sektoru energetike. Činjenica jest da se Hastorova grupacija intenzivno širi posljednjih godina, a osim proizvodnje presvlaka, opreme i stakala za autoindustriju u njezinim se pogonima proizvodi i tekstilna konfekcija, ali i namještaj za velike proizvođače poput Ikee. Uz BiH i Njemačku, Prevent poduzeća ima još u 15-ak zemalja, među ostalim u Brazilu, Turskoj i Rumuniji.

Upravo se čita:  Vlasnik najvećeg tržnog centra u BiH ostao bez višemilionske zarade

Najimućniji čovjek BiH Nijaz Hastor karijerom je dosad bio vezan za autoindustriju – s radom je počeo u sarajevskom TAS-u, uoči rata seli u Njemačku i radi u Volkswagenu u Wolfsburgu, a potom je pokrenuo i vlastiti biznis firmi Prevent DEV. Široj javnosti poznat je po velikim milionskim sudskim sporovima koje je pokretao protiv najvećih automobilskih proizvođača Volkswagena i Daimlera, no na hrvatskoj poslovnoj sceni pamti ga se i kao svojedobno najvećeg dioničara u solinskom proizvođaču autodijelova Ad Plastiku, iz kojega se povukao stečajem svoje slovenske firme Prevent Global koja je imala Ad Plastikove dionice, koje su banke-vjerovnici prije pet i pol godina prodale na javnoj dražbi.

Upravo se čita:  Vlasnik kompanije Bingo posudio novac Fočaku: Da me zovne u pola noći i kaže “Goci, treba mi bubreg, ja bih mu dao zbog njegove čovječnosti"

No, Prevent je poslovao i u gradu Zlatar u Hrvatskom zagorju, u kojemu je prije gašenja 2011. bilo zaposleno oko 400 radnika. Vlasnik je naglo otkazao narudžbe iz svoje “centrale” u Njemačkoj, te je poslove iz Zlatara preusmjerio u pogon u Rumuniji. Upravo taj dio Hastorove poslovne priče najviše i unosi nemir u Elkine pogone u Žitnjaku.

U ovoj godini iz uprave su izvještavali o znakovima oživljavanja tržišta i konačnom rastu proizvodnje, a zastoj poslova s glavnim domaćim kupcem HEP-om trebao je nadomjestiti ugovor s njemačkim elektrodistributerom E.on-om, kojim postaje njegov certificirani dobavljač. S tom referencom, ali i novim vlasnikom, Elka će ući u novu poslovnu godinu, u kojoj, inače slavi svoj 90. rođendan.

Izdvajamo

Izdvajamo

Vlasnik kompanije Bingo posudio novac Fočaku: Da me zovne u pola noći i kaže “Goci, treba mi bubreg, ja bih mu dao zbog njegove...

Vlasnik kompanije Bingo Tuzlak Senad Džambić novčanom pozajmicom pomogao je vlasniku firme Pavgord Fočaku Gordanu Pavloviću da postane većinski...

Još vijesti za vas