Nedjelja, 28 travnja, 2024

Bevanda: Od formiranja nove vlasti zavisi i suradnja s MMF-om

Preporučeno

Ministar Bevanda informirao je Jewela da je Vijeće ministara do sada usvojilo tri kvartalne odluke o privremenom financiranju te da je proračun za ovu godinu u Parlementarnoj skupštini BiH nakon što ga je u kolovozu većinom glasova usvojilo Predsjedništvo BiH.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupni posjet novoimenovanog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrewa Jewela s kojim je govorio o mogućnostima buduće suradnje.

Ministar Bevanda poželio je Jewelu dobrodošlicu i obećao potporu u njegovom budućem radu na novoj dužnosti koju je u augustu preuzeo od bivšeg rezidentnog predstavnika MMF-a Francisca Parodija.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Stanje na terenu nije dobro

Na sastanku je konstatirano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH iako je od općih izbora prošlo skoro godinu te je ponovo istaknuto da konkretna suradnja s MMF-om čeka novu vlast.

Ministar Bevanda informirao je Jewela da je Vijeće ministara do sada usvojilo tri kvartalne odluke o privremenom financiranju te da je proračun za ovu godinu u Parlementarnoj skupštini BiH nakon što ga je u kolovozu većinom glasova usvojilo Predsjedništvo BiH.

Upravo se čita:  Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se nastavlja nakon prekida 4. marta

Govoreći o manjkavostima privremenog financiranja koje onemogućava kapitalna ulaganja, ministar Bevanda ocijenio je da bi najbolje rješenje bilo da proračun za 2019. godinu što prije usvoje poslanici i delegati Parlamentane skupštine BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo financija i trezora BiH profesionalno obavlja svoje poslove i poštuje zakonske rokove te da se servisiranje vanjskog duga vrši sukladno otplatnom planu i uredno se financiraju institucije BiH, a u tijeku su i konzultacije s proračunskim korisnicima za proračun 2020. godine.

Upravo se čita:  Ko je žena koja je udarila šakom od sto, "ušutkala" i izblamirala Vučića pred cijelim svijetom

Sugovornici su se složili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM, ali je on prekinut 2018. godine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas