Nedjelja, 28 travnja, 2024

Fuele: Svake godine rasprava o BiH kao repriza

Preporučeno

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Europska komisija, predsjedništvo EU-a i zastupnici Europskog parlamenta izrazili su zabrinutost zbog potpunog zastoja u Bosni i Hercegovini koja zaostaje za svim zemljama u regiji kada su u pitanju europske integracije, javlja Hina.

– Nažalost, gotovo svake godine rasprava o Bosni i Hercegovini izgleda kao repriza nečega što smo već gledali – rekao je u srijedu kasno navečer u raspravi o napretku u Europskom parlamentu povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Upravo se čita:  Milorad Dodik: Mi smo se već razišli

U raspravi koja se u Europskom parlamentu vodila o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, Fuele je citirao dio iz izvještaja koje je pripremila zastupnica Doris Pack i u kojem se pozivaju “vodstva triju konstitutivnih naroda u BiH da odustanu od nacionalističke i etnocentrične retorike”.

U raspravi su sudjevali i hrvatski zastupnici Tonino Picula, Davor Stier, Nikola Vuljanić, Andrej Plenković i Zdravka Bušić. Svi su se zauzeli za to da se Hrvatima u BiH treba osigurati ravnopravnost s ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

Upravo se čita:  Nešiću na izjavu "Sanjam da svi Srbi žive ujedinjeni" stigli komentari iz Srbije: 'Alo Bosanac, šta te briga gdje ćemo da živimo'

Picula je pozvao BiH da prihvati načelo da se zadrži opseg tradicionalne trgovine s Hrvatskom i nakon njezina ulaska u EU.

Davor Stier je rekao da su glavne kočnice za napredak BiH separatističke i centralističke snage u zemlji.

Marije Cornelissen iz stranke Zelenih zatražila je da se iz prijedloga rezolucije briše odredba o konstituvnim narodima u BiH, jer u tome vidi prepreku za očuvanje cjelovitosti zemlje.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

Zeleni su podnijeli takav amandman i najavili da će glasovati protiv cijele rezolucije ako se taj amandman ne prihvati.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Najavljen za 9. maj: Veliki skup otpora građana sa motom ‘Svi za Bosnu, Bosna za sve’

- Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99 danas je istakao da nažalost, živimo u vremenu kada se odvija posljednja faza...

Još vijesti za vas