Subota, 18 svibnja, 2024

Konačno rješenje za dijabetičare? S revolucionarnom novom tabletom mogu pobijediti šećernu bolest

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Novi lijek za liječenje dijabetesa, Invokana, uskoro će postati dostupan u Europskoj Uniji, a njegova prodaja počet će u Velikoj Britaniji.

Invokana, koju proizvodi Janssen – farmaceutska divizija Johnsona & Johnsona, je pripadnik nove porodice lijekova koji sprečavaju absorbiranje glukoze u bubrezima, čime se smanjuje ukuna razina šećera u krvi, koji umjesto u organizam odlazi u mokraću.

Britanski Nacionalni institut za izvrsnost u zdravstvenoj skrbi prije nekoliko je dana izdao nacrt preporuke, prema kojoj će savjetovati korištenje Invokane u svrhu liječenja dijabetesa tipa 2 u kombinaciji s drugim lijekovima.

Savjetodavno tijelo Europske agencije za lijekove (EMA) također je prošli tjedan preporučilo odobravanje Invokane u kombinaciji s drugim lijekovima.

Ukoliko dobije odobrenje EMA-e, Invokana bi se uskoro mogla naći i na bh. tržištu gdje bi znatno olakšala probleme pacijenata s dijabetesom tipa 2.

No, iako ima gotovo čudotvoran utjecaj na smanjenje šećera u krvi, lijek ipak nije bez opasnih nuspojava. Zbog svojeg utjecaja na bubrege ne preporučuje se bubrežnim bolesnicima, te je potrebno redovitije testirati urin za vrijeme uzimanja lijeka.

U nekih pacijenata, lijek je uzrokovao srčane tegobe i probleme s krvožilnim sistemom. Mali broj pacijenata doživio je srčani ili moždani udar unutar 30 dana od kada su počeli uzimati lijek. Također, redovito korištenje lijeka podiže razinu LDL ili ‘lošeg’ holesterola u krvi, zajedno s HDL ili ‘dobrim’ holesterolom.

Izdvajamo

Izdvajamo

Lokomotiva udarila vozilo na prelazu: Mašinovođa počeo da koči ali se udes nije mogao izbjeći

Lokomotiva Željeznica Republike Srpske naletjela je danas na putnički automobil na prelazu na izlazu iz opštine Modriča, ali povrijeđenih...

Još vijesti za vas