Subota, 18 svibnja, 2024

Tamna čokolada čuva krvne žile i štiti od ateroskleroze

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Tamna čokolada sprječava nakupljanje plaka na stijenkama arterija koji nastaje zbog kolesterola i staničnog otpada, izvijestili su naučnici s nizozemskog Univerziteta Wageningen i Instituta za hranu i prehranu.

Jedenje ove poslastice u umjerenim količinama čuva fleksibilnost krvnih žila i smanjuje rizik od ateroskleroze, otvrdnuća krvnih žila zbog nakupljanog plaka.

Flavonol iz čokolade snižava krvni pritisak i opušta stijenke arterija olakšavajući tako protok krvi, piše University Herald. Međutim, veća razina flavonola nema bolji učinak, ali poboljšava okus, a samim time i želju za ovom zdravom poslasticom, potvrdilo je istraživanje.

– Rezultati istraživanja potvrđuju da u čokoladi možemo uživati bez imalo krivice, ali i daju nadu za bolju prevenciju i liječenje bolesti krvnih žila – istaknuo je dr. Gerald Weissmann, glavni urednik časopisa “Udruženje američkih društava za eksperimentalnu biologiju”.

Izdvajamo

Izdvajamo

Lokomotiva udarila vozilo na prelazu: Mašinovođa počeo da koči ali se udes nije mogao izbjeći

Lokomotiva Željeznica Republike Srpske naletjela je danas na putnički automobil na prelazu na izlazu iz opštine Modriča, ali povrijeđenih...

Još vijesti za vas