Utorak, 27 veljače, 2024

Mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH uskoro u Evropskoj uniji

Preporučeno

Šarović: Ovo je dobra vijest za proizvođače i prerađivače mlijeka i mliječnih proizvoda, približili smo se ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka u EU

Ilustracija
Ilustracija

Protokol koji osigurava uspostavljanje jedne vrste “komandnog lanca” kako bi bili ispunjeni uslovi za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Evropsku uniju (EU), potpisali su državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i entitetski resorni ministri iz RS-a Stevo Mirjanić i iz FBiH Jerko Ivanković LIjanović, prenosi agencija Anadolija.

“Ovo je dobra vijest za proizvođače i prerađivače mlijeka i mliječnih proizvoda, dobra vijest za naše cjelokupno društvo. Nakon višesedmičnih, višemjesečnih pregovora, konačno smo došli do dokumenata koji nas približavaju ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU”, pojasnio je Šarović i dodao da je ovo ključni korak, značajna prekretnica za ispunjavanje uslova za izvoz hrane, biljnog i životinjskog porijekla u EU.

Prema njegovim riječima, potpisivanjem protokola i aneksa uspostavljen je komandni lanac za izvoz mlijeka i miječnih proizvoda u EU.

Ministar Mirjanić izrazio je zadovoljstvo da je potpisivanjem navedenog protokola omogućeno proizvođačima da se bolje očituju na tržištu EU.

“Ovo što je danas učinjeno je dobar korak. Ja se nadam da ćemo u narednom perodu nastaviti sa ovim aktivnostima, i to još brže i aktivnije, da stvaramo uslove privrednim subjektima. Posebno podvlačim stvaranje uslova privrednim subjektima”, rekao je Mirjanić.

On je dodao da su krupna pitanja na kojima vlasti moraju zasukati rukave pitanje spoljnotrgovinskog poslovanja, poslovanja na granici, zaštite domaće proizvodnje.

“Dočekali smo taj trenutak da izvoz uskoro kreće u jednom dijelu proizvoda”, kazao je ministar Ivanković Lijanović i dodao da “naša poljoprivreda bez izvoza ne može preživjeti nerealnu konkurenciju koja dolazi iz EU i iz susjednih zemalja”.

(Depo)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas