Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Zaplijenjena imovina na čekanju: Budžeti prazni, a roba trune u skladištima

Preporučeno

zaplijenjena-imovina-na-cekanju-budzeti-prazni-a-roba-trune-u-skladistima_1422827143

U susjednim zemljama zaplijenjenu imovinu mogu prodavati privatne kompanije koje za to imaju kapacitete. Tako npr. u Hrvatskoj autokuće mogu prodavati zaplijenjene automobile, pod uslovom da se prijave na javni poziv koji raspisuje Hrvatska gospodarska komora i da dobiju ovlaštenje da vrše prodaju. U BiH se o tome još i ne razmišlja, iako u skladištima stoje ogromne količine robe, a samo mali dio toga se proda.

U skladištima Uprave za indirektno oporezivanje BiH trenutno se nalazi oduzeta roba u vrijednosti od 9,4 miliona KM. Od toga je roba u vrijednosti od 6,3 miliona KM pravosnažno oduzeta, a roba u vrijednosti od 3,1 milion KM je privremeno oduzeta i istom se, kako su nam kazali u UIO, ne može raspolagati do konačne odluke suda u svakom pojedinačnom postupku. U toku 2014. godine ukupno je prodato robe u vrijednosti od 120.000 KM, uništeno je robe u vrijednosti od 1,6 miliona KM (najvećim dijelom zbog poplave koja uništila robu u centralnom skladištu UIO).

Sud odlučuje

– Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u toku 2014. oduzeli su raznu robu u vrijednosti od 4,8 miliona KM. Naime, najviše je oduzeto raznih tekstilnih proizvoda, i to u vrijednosti od 1,8 miliona KM, duhanskih prerađevina u vrijednosti od 71.714 KM, satova 295.495 KM, obuće 252.676 KM, raznog nakita u vrijednosti od 239.994, motornih vozila i opreme 198.950 KM, kozmetike i parfema 132.112 KM, kućnih potrepština i robe široke potrošnje 200.000 KM, alata i elektromaterijala 160.000 KM, kožne galanterije 76.150 KM, te razne tehničke robe, kazao je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Upravo se čita:  Monitoring Istinomjera: Prva godina mandata Vlade FBiH

Roba koja je predmet carinskog prekršaja, a koju službenici UIO oduzimaju prilikom obavljanja redovih aktivnosti, ima karakter privremeno oduzete robe, te u tom smislu, dodao je Kovačević, Uprava ne može njome slobodno raspolagati.

– O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obavezujuća za UIO. Za pravosnažno oduzetu robu nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s predmetnom robom dalje dešavati, hoće li se uništiti, prodati ili nešto treće, a sve u ovisnosti od vrste robe, istakao je Kovačević.

Upravo se čita:  Federacija se zadužila za skoro 30 miliona KM

S obzirom na to da robom koju zaplijeni UIO nema pravo raspolagati, te da o njenoj sudbini odlučuje sud, pitali smo se da li je isti slučaj i sa državnom imovinom koju zaplijeni Porezna uprava FBiH, to jeste da li je moguće da neko drugi (privatne firme) obavi prodaju u njihovo ime.

– Mogućnost da privatne kompanije prodaju imovinu poreznih obveznika koju je Porezna uprava Federacije u BiH zaplijenila u postupku prinudne naplate nije ostvariva jer nije propisana Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH. Imovinu koju Porezna uprava zaplijeni u postupku prinudne naplate prodaju nadležni odsjeci za prinudnu naplatu pri kantonalnim poreznim uredima, koji su i pokrenuli postupak prinudne naplate dužnih javnih prihoda iz imovine poreznog obveznika dužnika, kazali su nam iz Porezne uprave FBiH.

Dužnik sam prodaje

Poreznom obvezniku, čija je sva imovina i imovinska prava ili njihov dio postala predmetom zakonske hipoteke zbog poreznog duga, koji, u cilju izmirenja tog duga, hoće da proda svoju cjelokupnu imovinu i imovinska prava ili njihov dio, Porezna uprava će dozvoliti prodaju ukoliko kupac te imovine i imovinskih prava izvrši uplatu cijene te imovine i imovinskih prava, dogovorene između poreznog obveznika – dužnika i kupca, na odgovarajuće račune javnih prihoda.

Upravo se čita:  Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

– Cijena koju dogovore prodavac – dužnik i kupac mora biti zasnovana na procjeni vrijednosti predmetne imovine i imovinskih prava sačinjenoj od sudskog vještaka odgovarajuće struke, istakli su iz Porezne uprave.

Budžet oštećen za 201 milion KM

– Od uspostave UIO do kraja 2014. ovlašteni službenici UIO prema Tužilaštvu BiH podnijeli su ukupno 986 izvještaja i obavještenja gdje je postojala sumnja da je počinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza, a prema procjenama, budžet BiH oštećen je za 201 milion KM. Od pomenutog broja izvještaja u 320 predmeta je donesena presuda, u 215 predmeta je podignuta optužnica, dok se kod ostalih predmeta i dalje provode određene istražne radnje, kazali su u UIOBiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Tek što je sezona počela, sa njom su počeli i udari po džepu: Ovo je cijena kafe na hvarskoj rivi

Ljetna sezona lagano stiže, a s njom i još više cijene. A prva takva stiže s najsunčanijeg hrvatskog otoka...

Još vijesti za vas