Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Počela sjednica Narodne skupštine RS: Prijedlog zakona o javnom redu i miru ostao u dnevnom redu

Preporučeno

narodna-skupstina-rs-sjednicaVlada RS odbila argumentaciju predstavnika opozicionih stranaka na osnovu koje su tražili povlačenje pomenutog zakonskog prijedloga s dnevnog reda sjednice

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na sjednici koja je počela danas razmatrat će prijedlog zakona o javnom redu i miru koji je u posljednje vrijeme izazvao snažne reakcije javnosti s obzirom na to da, uz ostalo, predviđa da se kao javni prostor tretiraju i društvene mreže na internetu, prenosi Anadolu Agency.

Upravo se čita:  Cvijanović: Konaković urušava odnose s prijateljskim zemljama, MVP nije njegova “ćaćevina”

Uprkos insistiranju poslanika opozicionih stranaka, jučer su i parlamentarni Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju i Odbor za bezbjednost dali zeleno svjetlo da zakon u formi u kojoj je predložen uđe u parlamentarnu proceduru.

U okviru rasprave o dnevnom redu, potpredsjednik Narodne skupštine RS i poslanik SDS-a Nenad Stevandić pozvao je Vladu da iz procedure povuče prijedlog zakona o javnom redu i miru.

Upravo se čita:  Na čekanju imenovanje Marina Vukoje? Bošković potvrdio: Odgođena sjednica Komisije za izbor i imenovanje

„Svjesni smo svi koliko je nezadovoljstva u javnosti izazvao prijedlog ovog zakona. Mislim da bi Vlada RS trebala imati sluha i poštovati stavove stručne javnosti, medija i nevladinog sektora. Mi nismo protiv zakona o javnom redu i miru, ali smatramo da prije nego što bude usvojen, o njegovom sadržaju treba povesti stručnu raspravu“, istakao je Stevandić.

Upravo se čita:  Procjene UIO BiH: Narednih godina značajan rast prihoda od poreza

Zahtjeve za povlačenje ovog prijedloga zakona sa dnevnog reda sjednice uputili su i poslanici PDP-a i NDP-a Branislav Borenović i Dragan Čavić, ali Vlada nije prihvatila agrumetne kojima su obrazložili svoje zahtjeve.

Predstavnici opozicionih stranaka u entitetskom parlamentu ranije su najavili da ukoliko zakon ne bude povučen, neće prisustvovati dijelu sjednice na kojem se bude razmatrao.

Izdvajamo

Izdvajamo

Tek što je sezona počela, sa njom su počeli i udari po džepu: Ovo je cijena kafe na hvarskoj rivi

Ljetna sezona lagano stiže, a s njom i još više cijene. A prva takva stiže s najsunčanijeg hrvatskog otoka...

Još vijesti za vas