Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Perry: Dejton 2 sigurno se neće dogoditi

Preporučeno

Nedavno svjedočenje u američkom Kongresu o korupciji u Bosni i Hercegovini odlična je prilika da se, imajući u vidu nasilne konflikte u Siriji i Iraku, kojima je američka administracija svakodnevno preokupirana, političari u Vašingtonu podsjete šta se događa u BiH danas.

Poručila je ovo u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz” Valeri Peri (Valery Perry), jedan od glavnih saradnika na projektu Regionalnog vijeća za saradnju (Regional Cooperation Council) u Sarajevu.

Ova Amerikanka, koja više godina analizira situaciju na Balkanu, ustvrdila je da je to bio “povratak Bosne na radar”, a sama činjenica da je saslušanje u Kongresu bilo veoma dobro posjećeno pokazuje da u Amerikanci „još imaju jak interes za BiH”.

Upravo se čita:  Cvijanović: Konaković urušava odnose s prijateljskim zemljama, MVP nije njegova “ćaćevina”

– Ovo saslušanje samo je prvi korak onoga što će, nadati se, biti više koordinirani napor da se podrže reforme i reducira korupcija u BiH – kazala je Peri.

Sada kada imamo pažnju američkog Kongresa, razvoj i ponovno zastupanje tih interesa u Vašingtonu iznova mogu početi. Odgovarajući na pitanje je li međunarodna zajednica već dugo u BiH žrtva strategije “sjedi i čekaj” umjesto “ustani i djeluj”, Peri je kritizirala pristup EU, jer „on nije koristio značajne poluge za promicanje promjena u BiH”.

Upravo se čita:  Načelnik opštine Istočna Ilidža uputio poruku vlastima RS: "Gospodo, doktori nam idu u 'mrsko' Sarajevo, ne u Njemačku"

– Nažalost, većina vlada i organizacija, jednostavno, želi stabilnost u BiH, ne i suštinske promjene kako bi zemlja funkcionirala kao normalna država – kazala je Peri, ističući da je BiH na neki način žrtva preokupiranosti Evrope aktuelnim problemima.

Govoreći o glasovima koji su se čuli u američkom Kongresu, kako bi neki američki političari mogli zahtijevati organiziranje nove međunarodne konferencije o BiH – Dejton 2, Peri je kazala da je to skoro pa nemoguće u ovakvim uvjetima.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Vozio sam vozila i od 500.000 KM, vozio jahtu. Moj život niko neće mijenjati... Moraju shvatiti da sam ja original

– Niko ne garantira da i novi ustav BiH, koji bi se na takvoj novoj „dejtonskoj” konferenciji trebao usvojiti, ne bi bio gori od sadašnjeg. Dejton 2 neće se dogoditi i medijska pažnja u vezi s tim čak iako o tome govore pojedini američki kongresmeni ne zaslužuje novinski prostor, jer neki od njih to rade iz domaćih političkih razloga – rekla je Peri za „Avaz”.

Izdvajamo

Izdvajamo

Vlasnik kompanije Bingo posudio novac Fočaku: Da me zovne u pola noći i kaže “Goci, treba mi bubreg, ja bih mu dao zbog njegove...

Vlasnik kompanije Bingo Tuzlak Senad Džambić novčanom pozajmicom pomogao je vlasniku firme Pavgord Fočaku Gordanu Pavloviću da postane većinski...

Još vijesti za vas