Nedjelja, 28 travnja, 2024

Bevanda: BiH želi ići putem mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta

Preporučeno

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je danas u Sarajevu na Rose-Roth seminaru da je pitanje stabilnosti BiH središnje pitanje stabilnosti Balkana i jedno od glavnih pitanja stabilnosti Evrope i da upravo ta činjenica zahtijeva da se Bosni i Hercegovini više ne nude polovična rješenja i specijalni statusi.

Po njegovim riječima, u godini koja prethodni dvadesetogodišnjici Dejtonskog sporazuma, BiH se nalazi u najsloženijim političkim prilikama od Dejtona do danas, ali i najvećoj šansi da se implementira institucionalna i teritorijalna jednakost konstitutivnih naroda i svih njenih građana.

“Na tom putu nas ohrabruje stav Evropske komisije koja je potvrdila da evropska perspektiva BiH ovisi o osiguravanju institucionalne ravnopravnosti. To je znak da se krećemo u pravom smjeru i da možemo očekivati potporu onome što nas čeka”, kazao je Bevanda.

Čeka nas, dodao je on, jako puno posla na svim razinama, principijelnoj, teritorijalnoj, administrativnoj i ustavnoj osnovi, a sve s ciljem stvaranja uvjeta za gospodarski i ekonomski napredak.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

“Svjesni smo činjenice da se BiH ne može jednostavno priključiti EU i tako prikriti postojeće suprotnosti, kontraverze i slabosti unutarnjeg ustrojstva naše domovine. Zbog toga pozdravljamo svaku ideju drugačijeg pristupa EU prema ispunjenju preostalih uvjeta u cilju što skorijeg okončanja mandata međunarodnog visokog predstavnika, dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU i početak pregovora za ulazak u evropsku zajednicu”, kazao je Bevanda.

Po njegovim riječima, važno je naglasiti da je za otvorenje pristupnih pregovora Evropskoj uniji potrebno ispuniti još dva uvjeta, provedba presude Suda u Strazburu i uspostava efikasnog mehanizma koordinacije koji mora poštovati ustavnu strukturu i sve nivoe vlasti u BiH.

Isto tako, naveo je on, ohrabruju nas i stavovi izneseni u rezoluciji Evropskog parlamenta od 6. februara ove godine o izvještaju o napretku BiH za 2013. godinu u kome je naglašeno da je potreban novi razvoj događaja kako bi se spriječio ponovni zastoj u razdoblju kada se približavaju opći parlamentarni izbori u listopadu ove godine.

Upravo se čita:  Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se nastavlja nakon prekida 4. marta

“U rezoluciji se naglašava da je ustavna reforma ključna za preobrazbu BiH u djelotvornu i potpuno funkcionalnu državu uz osiguranje uravnotežene zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i građana te suzbijanja etničke diskriminacije”, kazao je Bevanda.

Naveo je da Vijeće ministara BiH poduzima sve mjere kako bi paralelno s kolosjekom ispunjavanja uvjeta za EU i NATO uspostavili kolosijek ekonomskih reformi i regionalne gospodarske saradnje posebno u oblastima u kojima ima sličnosti sa zemljama regije zapadnog Balkabna.

On je istaknuo da BiH želi ići putem mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta.

“Uvjerenja sam da bi se integriranjem BiH, ali i svih drugih država jugoistočne Evrope u NATO osigurao put dugotrajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima. Stoga je BiH kao strateški cilj i perspektivu odabrala upravo put neprikosnovenog i hrabrog pristupanja evropskoj zajednici”, kazao je Bevanda.

Po njegovim riječima, od ulaska u program Partnerastvo za mir u prosincu 2006. godine, BiH sa NATO-om ostvaruje političku i tehničku saradnju te sudjeluje u NATO-ovim vojnim operacijama.

Upravo se čita:  Milorad Dodik: Mi smo se već razišli

Bevanda je podsjetio na činjenicu da je 2003. godine Parlamentarna skupština BiH usvojila zaključke prema kojima postoji puni politički konsenzus da je članstvo u EU najveći mogući prioritet za našu zemlju.

“Upravo to i jeste svrha procesa stabilizacije i pridruživanja, saradnja zemalja regije na putu ka postizanju zajedničkog cilja, punopravnog članstva u EU. Iskreno se nadam da će današnji dan učvrstiti postojeću saradnju i ojaćati odnose između naših zemalja i trasirati put ka dugotrajnom miru i stabilnosti na ovim prostorima”, kazao je Bevanda obraćajući se učesnicima Rose-Roth seminara koji je nastavljen jutros u Sarajevu.

Rose-Roth seminar se od 18. do 20. marta održava u Sarajevu u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a i u saradnji s Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine.

Jučer je održana sesija o temi “Izgledi za proširenje EU i NATO-a u jugoistočnoj Evropi“, a danas je planirano da se razgovara o trenutnoj političkoj situaciji u BiH te o sigurnosnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Najavljen za 9. maj: Veliki skup otpora građana sa motom ‘Svi za Bosnu, Bosna za sve’

- Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99 danas je istakao da nažalost, živimo u vremenu kada se odvija posljednja faza...

Još vijesti za vas