Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Zakon ne predviđa nove namete zaposlenicima i poslodavcima

Preporučeno

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Povodom medijskih napisa u vezi nedavno usvojenog Zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenim prirodnom nesrećom, radi istinitog i pravilnog informiranja javnosti dužni smo saopštiti slijedeće činjenice.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 118. sjednici održanoj 05.06.2014. godine usvojila i u parlamentarnu proceduru uputila ovaj Zakon s ciljem osiguranja i transparantnog usmjeravanja sredstava namijenjenih za obnovu područja stradalih od poplava, koje su našu zemlju zadesile u maju ove godine.

U tekstu Zakona koji je Vlada utvrdila, u članu 7. omogućeno je da se dio zarade svih zaposlenih u Federaciji BiH, dakle bez razlike između državnog i privatnog sektora, izdvoji iz njihove plaće i usmjeri ka finansiranju obnove stradalih područja. Za zaposlene u javnoj upravi taj iznos je jedna dnevna zarada, dok je za zaposlene u privatnom sektoru 1% neto mjesečne plaće u narednih šest mjeseci, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Upravo se čita:  Vučić se suočio sa stvarnošću: Ne možemo spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici, nemamo nikakve šanse

Također, propisano je da će se sredstva izdvajati pod uslovom da zaposlenik nije pisano odbio da mu se ta sredstva izdvoje iz plaće.

Kada je Zakon usvojen u Parlamentu Federacije BiH, tehničkom greškom izostavljen je dio spomenute odredbe te na taj način zaposleni u privatnom sektoru nisu mogli pisano odbiti izdvajanje iz svoje plaće.

Upravo se čita:  Načelnik opštine Istočna Ilidža uputio poruku vlastima RS: "Gospodo, doktori nam idu u 'mrsko' Sarajevo, ne u Njemačku"

U cilju otklanjanja ovog tehničkog propusta, Zakon je amandmanski revidiran te je ispravljenu verziju potvrdio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a očekuje se i skora potvrda i od strane Predstavničkog doma.

Još jednom želimo napomenuti da je intencija ovog Zakona u dijelu koji se odnosi na moguća izdvajanja zaposlenih u FBiH za pomoć nastradalim omogućavanje onima koji to žele da doprinesu obnovi bez obzira da li dolaze iz javnog ili privatnog sektora. Znači, ni u kojem slučaju se ne radi o nekom novom nametu zaposlenim ili poslodavcima u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Izdvajamo

Izdvajamo

Tek što je sezona počela, sa njom su počeli i udari po džepu: Ovo je cijena kafe na hvarskoj rivi

Ljetna sezona lagano stiže, a s njom i još više cijene. A prva takva stiže s najsunčanijeg hrvatskog otoka...

Još vijesti za vas