Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Moto Dana Evrope u BiH: Ravnopravnost svih naroda u našoj zemlji

Preporučeno

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (EP u BiH) predstavio je program manifestacija u okviru obilježavanja Dana Evrope u BiH pod pokroviteljstvom Općine Čapljina, ovogodišnjeg partnera i domaćina centralnog programa koji će biti održan od 9. maja do 8. jula.

Predsjednik EP u BiH Predrag Praštalo podsjetio je da ova organizacija tradicionalno, već 11. put, nizom promotivnih, kulturnih i zabavnih manifestacija organizira obilježavanje Dana Evrope u BiH.

Kako je najavio, prva manifestacija, koja će biti održana 9. maja na Dan Evrope, bit će trka učenika osnovnih i srednjih škola Općine Čapljina, koji će simboličnim “Trčanjem za Evropu 5 do 12” pokazati da su mladi ti koji će nositi proces evropskih integracija.

Upravo se čita:  Sprema se novo poskupljenje i udar na džepove građana: Mnogima se neće svidjeti

Nakon toga, bit će održan turnir u sjedećoj odbojci, čijim održavanjem, kako je rekao Praštalo, žele poslati poruku da su osobe s invaliditetom sastavni dio društva BiH te da trebaju biti ravnopravno tretirani u svim segmentima.

– Dan Evrope je prilika da ukažemo na problematiku osoba s invaliditetom i da pošaljemo poruku međunarodnoj zajednici, ali i BiH, da je na ovu populaciju potrebno obratiti više pažnje – istakao je Praštalo na pres-konferenciji.

Treća manifestacija u okviru programa bit će akademija, gdje EP u BiH tradicionalno dodjeljuje priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima iz BiH, regiona te iz cijelog svijeta, koji su na bilo koji način pomogli proces evropskih integracija ili izgradnju društvene zajednice BiH.

Upravo se čita:  Svako registrirano vozilo ima pravo na dva besplatna popravka kvara i jedan prijevoz do servisa

Praštalo je najavio da će jedan od ovogodišnjih dobitnika priznanja biti predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, za svoj društveno odgovoran politički angažman žena u BiH.

Završetak programa, kazao je, obilježit će koncert sarajevske grupe Regina, dugogodišnjeg oficijelnog partnera EP u BiH, te koncerti grupa “Charter” iz Beograda i “Republika” iz Slavonskog Broda.

Upravo se čita:  Zadovoljni urodom trešnje, kažu da je prodaju po 2 KM

Također, napomenuo je da će ovogodišnji moto manifestacije biti ravnopravnost naroda na teritoriji BiH, ali i ravnopravnost žena.

Osim navedenog, dodao je Praštalo, EP u BiH također će ukazati na potrebu da se u BiH što više investira te će u okviru programa imenovati nekoliko lokalnih zajednica koje imaju visoki nivo poslovanja i uprave a koje će preporučiti međunarodnoj zajednici i ostalim investitorima.

– Između ostalih, bit će to Visoko, Čapljina i Derventa – naveo je, dodajući da će na Dan Evrope imenovati i ostale gradove i općine.

Ovom prilikom EP u BiH predstavio je i svoju novu internet stranicu.

Izdvajamo

Izdvajamo

Tek što je sezona počela, sa njom su počeli i udari po džepu: Ovo je cijena kafe na hvarskoj rivi

Ljetna sezona lagano stiže, a s njom i još više cijene. A prva takva stiže s najsunčanijeg hrvatskog otoka...

Još vijesti za vas