Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Predsjedništvo BiH u posjeti Merkel mora biti jedinstveno

Preporučeno

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, stranke koja zajedno sa CDU-om Angele Merkel čini veliku koaliciju u Njemačkoj, u intervjuu za “Avaz” ocijenio je veoma važnom predstojeću posjetu tri člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Ćovića njemačkoj kancelarki, koja je planirana za 30. juni.

Juratović je za “Avaz” otkrio aktuelne stavove njemačke politike prema BiH te se osvrnuo i na medijske navode da u Bundestagu postoje razmišljanja o pokretanju inicijative za ustavne promjene u našoj državi, odnosno za izmjene Dejtonskog sporazuma. Naime, Juratović pisanja medija o tome da bi pojedini zastupnici Bundestaga od Merkel mogli čak tražiti da ona u evropskim institucijama inicira promjene Ustava BiH ocjenjuje manje vjerovatnim, pa i nelogičnim.

– U kontaktu sam s mnogim kolegama iz CDU-a, koji su sa mnom u Odboru za vanjsku politiku. Nije mi poznato da je to neko zvanično tražio, da će to učiniti, pa ni da se o tome i priča. Razgovara li se o tome u krugu savjetnika? I u to sumnjam. Njemačka trenutno ne zagovara ustavne promjene u BiH – tvrdi Juratović.

Upravo se čita:  Vučić se suočio sa stvarnošću: Ne možemo spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici, nemamo nikakve šanse

– Može se desiti da se u pretpristupnim pregovorima za ulazak BiH u EU traži da bh. zakonodavstvo bude usklađeno s konvencijama. To da. Ali, direktan zahtjev Njemačke za takvo nešto sigurno se neće desiti. To nema nikakve logike – dodao je.

Dakle, promjene će se tražiti, ali kroz evropske integracije?

– Upravo tako! Svi dolaze u Njemačku, a to nije slučaj samo sa BiH, da ona pokrene neka unutrašnja pitanja u državi. Ali, to se stvarno mora odvijati preko Brisela, odnosno EU. Samo što je s Briselom dogovoreno, to će važiti. Ja čak i ne mislim da je Dejton ključni problem u BiH. To sam već govorio. Ključni problem je do volje političkih elita – istakao je Juratović.

Na pitanje kakve se promjene onda traže od BiH i šta se može očekivati od posjete članova Predsjedništva BiH kancelarki Merkel krajem mjeseca, on je rekao: “Koliko sam informiran, s kancelarkom Merkel bit će razgovora o tome kako proces evropskih integracija ubrzati. Ovaj sastanak dešava se neposredno prije samita lidera zapadnog Balkana u Parizu, a koji je nastavak berlinskog procesa da se pomogne razvoju regije. I na tom samitu pokušat će se ubrzati ekonomski razvoj. Uz to se, naravno, moraju odvijati potrebne reforme”.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

– I sam sam napravo strateški papir koji je prošao kroz tijela moje frakcije, da se u cijeloj regiji zapadnog Balkana ti procesi ubrzaju. Sigurno će biti o tome riječi. Jer, nisu sve zemlje u jednakoj situaciji što se tiče članstva u EU – dodao je zastupnik SPD-a u Bundestagu.

Istakao je da zemlje koje zaostaju, a među njima je i BiH, moraju ubrzati procese.

– Razgovori kancelarke s članovima Predsjedništva sigurno će se voditi i o tome, da se sagledaju i sve nesuglasice koje su već poznate u BiH u pogledu entiteta i njihovih interesa – rekao je Juratović.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Vozio sam vozila i od 500.000 KM, vozio jahtu. Moj život niko neće mijenjati... Moraju shvatiti da sam ja original

On se nadam da će članovi Predsjedništva BiH, “jer sada zajednički nastupaju, ipak naći jednu zajedničku notu, koja će biti uvjerljiva, te govoriti o tome da je BiH stvarno spremna odgovorno pratiti sve ove procese”.

Da, ali u momentu kada članovi Predsjedništva BiH planiraju posjetu njemačkoj kancelarki, imamo, blago rečeno, zahladnjene odnose, primjerice između srpskog člana Predsjedništva i ostala dva člana. Ivanić, naime, u posljednje vrijeme koristi teške riječi o vraćanju unazad, o nepovjerenju. Kako na to gledate?

– To nema smisla! On što se zbivalo prije dvije do tri godine, kada su članovi Predsjedništva, pa i šefovi stranaka, praktično pojedinačno bili u uredu kancelarke Merkel, a svako je htio za sebe razgovarati, to više nije dopustivo! Njemačka ima mnogo razumijevanja i živaca, ali što je bilo u prošlosti, to je bilo pretjerano i išlo je u krajnjost – rekao je Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, u intervjuu za “Avaz”.

Izdvajamo

Izdvajamo

Tek što je sezona počela, sa njom su počeli i udari po džepu: Ovo je cijena kafe na hvarskoj rivi

Ljetna sezona lagano stiže, a s njom i još više cijene. A prva takva stiže s najsunčanijeg hrvatskog otoka...

Još vijesti za vas