Subota, 18 svibnja, 2024

Na današnji dan: Rođen Giorgio Armani, preminuli Meša Selimović i Žan Marolt

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

mesa_selimovic61405. – Kineski moreplovac Zheng He krenuo na svoje prvo od sedam istraživanja svijeta, oplovivši cijelu obalu Azije sve do Saudijske Arabije i istočne Afrike.

1921.-  Mongolija proglasila nezavisnost.

1934. – Rođen jedan od najpoznatijih svjetskih dizajnera Giorgio Armani. Svoju kompaniju Armani,osnovao je 1975., a 2001. je priznat za najuspješnijeg kreatora Italije, sa godišnjim obrtom od 1,6 milijardi dolara i ličnim bogatstvom od 7,2 milijardi dolara u 2012. godini.

1937. – Preminuo kompozitor George Gershwin. Komponirao je brojne broadwayske mjuzikle poput “Lady, be good”, “Funny Face” , “Of Thee I Sing”. Mnoge pjesme iz njegovih mjuzikla postale su evergreen-melodije. Svjetsku slavu postigao je “Rapsodijom u plavom”.

1960.- Tadašnja Čehoslovačka usvojila Ustav.

1982.-  Preminuo književnik Meša Selimović. Najpoznatija djela su mu “Derviš i smrt”, “Tvrđava”, “Tišine”, “Sjećanja”, i mnoga druga.

1995. – Desio se genocid u Srebrenici. Presudom Međunarodnog suda pravde utvrđeno je da je tadašnja Vojska Republike Srpske počinila genocid nad Bošnjacima Srebrenice. Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u martu 2016. godine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. Presuda Ratku Mladiću, bivšem vrhovnom komadantu VRS najavljena je za novembar 2017. Genocid u Srebrenici smatra se najvećim zločinom u Evropi od Drugog svjetskog rata, u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi.  Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava. U Potočarima će 11. jula 2016. godine vječni smiraj naći 127 žrtava, među kojima 12 maloljetnika.

2009. – Nakon teške bolesti preminuo glumac Žan Marolt. Glumio je u pozorišnim predstavama, filmovima i serijama. Poznat je po ulogama u filmu “Dobro uštimani mrtvaci” i domaćim humorističkim serijama koje su stekle regionalnu popularnost “Lud, zbunjen, normalan” i “Viza za budućnost”.

Izdvajamo

Izdvajamo

Lokomotiva udarila vozilo na prelazu: Mašinovođa počeo da koči ali se udes nije mogao izbjeći

Lokomotiva Željeznica Republike Srpske naletjela je danas na putnički automobil na prelazu na izlazu iz opštine Modriča, ali povrijeđenih...

Još vijesti za vas